Jak prawidłowo dobrać sztućce do potrawy?

 

Na co dzień, spożywając posiłki używamy czterech sztućców: noża, widelca, łyżki i łyżeczki do herbaty. Równie często używana jest chochelka do zupy czy widelczyk do ciasta. Jednak patrząc na zawartość oferowanych na rynku zestawów sztućców, w których znajdziemy kilkanaście rodzajów przyborów do jedzenia oraz nakładania dań, można się zastanawiać co dokładnie wchodzi w ich skład?
Jakie są rodzaje łyżek i jakie funkcje spełniają?

 

Łyżka stołowa jest stałym elementem wyposażenia kuchni. Jest niezwykle uniwersalna i służy do jedzenia zup oraz innych dań. Jednak rodzajów łyżek jest o wiele więcej i każda z nich pełni inną rolę. Łyżeczka deserowa jest mniejsza od obiadowej, a jej miseczka jest zazwyczaj szersza i krótsza. Uniwersalna łyżeczka do kawy ma wąską, niewielką główkę, a rozmiarem przypomina łyżkę deserową, zaś łyżeczka do herbaty ma nieco szerszą miseczkę i umożliwia wyjęcie torebki z herbatą. Producenci oferują również specjalną łyżkę do sałatek, łyżkę wazową, do sosów czy lodów.

 

Jakie są rodzaje widelców i jakie funkcje spełniają?
Najbardziej uniwersalnym i podstawowym jest widelec obiadowy, którzy posiada średniej szerokości główkę i zazwyczaj cztery, regularne ząbki. Ponadto, na rynku znajdziemy także widelec półmiskowy wyposażony w dwa, ostre ząbki, służący do nakładania sera czy wędliny na talerz; widelec sałatkowy, który przypomina łyżkę, z dwoma lub trzema ząbkami, dzięki któremu nakładanie płynnych składników sałatek będzie nadzwyczaj proste, a także niewielki dwu lub trzyząbkowy widelczyk do deserów.

 

Niezwykle ważnym elementem zastawy jest także widelec do ryb, który poznamy po szerokiej główce i trzech ząbkach. Zastępuje on widelec stołowy podczas spożywania posiłków rybnych. Ponadto, w zestawach znajdziemy także inne widelce specjalistyczne, w skład których wchodzą widelce do homarów, ostryg czy steków.

 

Jakie są rodzaje noży i jakie funkcje spełniają?

 

Nóż obiadowy jest najbardziej popularny oraz uniwersalny i można go używać do ryb, mięs i dań warzywnych. Nóż do masła i pieczywa jest krótki, szeroki i na brzegu zakończony ostrymi ząbkami. Powinien łatwo przekroić bułkę, zaś jego koniec jest zaokrąglony i umożliwia wygodne rozsmarowanie masła. Do jedzenia ryb używa się krótkiego noża, w kształcie wydłużonej łopatki. Pomaga on oddzielić mięso od ości. Ponadto, istnieje również nóż do steków z ostrym końcem. Jest on stosowany zamiennie z nożem do dania głównego.

Jak prawidłowo układać sztućce?

 

Zanim zaczniemy nakrywać do stołu ważne jest, aby zaopatrzyć się w sztućce pochodzące z jednego kompletu, gdyż połączenie różnych zestawów prezentuje się nieelegancko oraz nieestetycznie.

Sztućce powinny być ułożone w kolejności podawania dań, a między sztućcami powinny znajdować się ok. 1 cm odstępy. To oznacza, że sztućce umieszczone najbliżej talerza będą używane na samym końcu. Widelczyk powinien zostać ułożony nad talerzem i skierowany rączką w lewą stronę, zaś łyżeczka w stronę odwrotną.

 

Nakrywając do stołu należy również pamiętać, że widelce umieszczamy po lewej stronie talerza, zaś łyżki i noże – po prawej, zgodnie z kolejnością podawanych potraw (jeśli pierwszym daniem będzie zupa, wówczas najbardziej na zewnątrz układamy łyżkę).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *